uitvallen naar andere honden aan de lijnUitvallen naar andere honden

Uitvallen naar andere honden. Tijdens een wandeling met uw hond gaat alles prima, totdat u een andere hond tegenkomt. U weet wat er nu gaat gebeuren en nerveus probeert u te bedenken wat u gaat doen. Blijft u staan? Keert u om? Of loopt u met een grote boog om uw tegenligger heen? Wanneer uw hond uitvalt naar andere honden is dat zowel voor u als voor uw hond uiterst vervelend. Een flinke wandeling zal steeds minder aantrekkelijk voor u worden en voordat u met uw hond naar buiten gaat, bedenkt u zich op welke route u de minste honden tegen zult komen. Het kan zijn dat uw hond dit gedrag altijd heeft vertoont, of dat het plotseling is begonnen. Wat de oorzaak ook is, zijn uitvallen naar andere honden zijn af te leren.

Waarom uitvallen naar andere honden?

Het uitvallen naar andere honden kan meerdere oorzaken hebben. Uw hond is mogelijk angstig, dominant of hij heeft het gevoel u te moeten beschermen. Misschien dat uw hond niet voldoende gesocialiseerd is of misschien ziet uw hond u niet als zijn leider. Het is belangrijk bij uzelf na te gaan hoe uw relatie met uw hond is. U bent de leider en het is belangrijk dat u zich zo gedraagt. Geef uw hond geen aandacht als hij daar zelf om vraagt en laat uw hond iets voor u doen (zitten, liggen, o.i.d.) voordat hij zijn eten of iets lekkers krijgt.

Signalen hond

Als een hond in de verte een andere hond ziet aankomen, begint hij met het uitzenden van signalen. De honden kunnen op die manier zien wat de bedoeling van de ander is. Als uw hond gaat liggen, maakt hij plaats voor de andere hond. En als hij bevroren stil blijft staan, dan probeert hij een tegemoetkomende hond te kalmeren. Honden lopen het liefst met een boogje om elkaar heen, omdat het recht op elkaar aflopen als bedreigend beschouwd wordt. Het te snel op elkaar aflopen kan ook als bedreigend worden gezien, waardoor veel honden langzamer zullen gaan lopen bij het naderen van andere honden.

Wat doen wij zelf verkeerd?

Ga na wat u doet als u een andere hond ziet naderen. Hoe reageert u? Er is een grote kans dat uw reactie tegen het natuurlijke gedrag van uw hond indruist. U trekt uw hond mee, wanneer hij stil blijft staan of langzamer gaat lopen. U loopt recht op een andere hond af en houdt daarbij de lijn kort. U spreekt uw hond streng toe bij het zien van een andere hond. Ook is de kans groot dat u onbedoeld uw hond zijn uitvallen naar andere honden beloont, door tegen hem te schreeuwen op het moment dat hij uitvalt. Zelfs wanneer uw hond allang geen aandacht meer heeft voor de andere hond en weer braaf met u meeloopt, zou het zo kunnen zijn dat u nog steeds op hem aan het mopperen bent over zijn eerdere uitval. Onthoud goed dat u uw hond in het laatste geval aan het straffen bent voor wat hij op dát moment doet, namelijk keurig met u meelopen.

Hoe leer ik mijn hond het uitvallen naar andere honden af?

Door middel van een goede training is het mogelijk om het uitvallen naar andere honden af te leren. Vraag aan iemand die een hond heeft waar uw hond goed op reageert, of hij/zij u zou willen helpen. Later in de training heeft u ook iemand nodig die een hond heeft waar uw hond naar uitvalt. Voordat we beginnen met de training bespreken we eerst een aantal regels waar u zich aan zult moeten houden om de training te laten slagen.

–         Zorg dat de situatie te allen tijde veilig is. Lijn uw hond stevig aan en zorg dat hij niet bij andere honden in de buurt kan komen.

–         Blijf zelf rustig. Uw hond voelt het aan wanneer u gespannen bent en kan daardoor bevestigd worden in zijn gedrag.

–         Neem extra koekjes mee voor tijdens het uitlaten.

–         Probeer tijdens de eerste 4 stappen van deze training te voorkomen dat u honden tegenkomt waar uw hond naar uitvalt. U zou de situatie aan de eigenaar van de andere hond kunnen uitleggen en met hem tijden afspreken waarop u gaat wandelen, zodat u elkaar niet tegenkomt. Mocht u onverhoopt toch een andere hond tegenkomen, neem dan een andere route of steek de straat over. Dit doet u om te voorkomen dat uw hond een vervelende ervaring opdoet en weer in zijn oude gedrag terugvalt.

Uitvallen naar andere honden. De training bestaat uit 7 stappen. Heb geduld en neem de tijd om deze stappen met uw hond te oefenen. Ga niet door naar een volgende stap voordat de hond een stap goed beheerst. Ga er hierbij vanuit dat de hond de stap 9 van de 10 keer foutloos uitvoert. Houd er rekening mee dat een terugval plaats kan vinden. Als dit gebeurt, ga dan een paar stappen terug in de training.

Stap 1:  Uitvallen naar andere honden Laat uw hond zien dat u iets lekkers heeft, waarna u hem netjes met u mee laat lopen. Als hij zijn aandacht op u richt, krijgt hij een beloning.

Stap 2:  Uitvallen naar andere honden  Houd uw hond zijn aandacht vast met de beloning en geef hem iets voordat uw hond weer van u wegkijkt. Eventueel zou u ook wat gehoorzaamheidsoefeningen kunnen doen. Uw hond leert zo dat hij beloond wordt als hij zijn aandacht op u vestigt.

Voor de volgende stap heeft u een hond nodig waar uw hond niet naar uitvalt. Zorg ervoor dat u de eigenaar van de hond goed instrueert, zodat uw hond geen negatieve ervaring op zal doen.

Stap 3: Uitvallen naar andere honden  Oefen nu met de andere hond. Bepaal de afstand waarop uw hond de andere hond wel ziet, maar zijn aandacht nog wel bij u kan houden. Probeer de aandacht van uw hond vast te houden zoals bij de vorige stappen.

Stap 4:Uitvallen naar andere honden   Verklein de afstand tussen u en de andere hond steeds iets, terwijl u blijft oefenen met het vasthouden van de aandacht van uw hond. Als uw hond zijn aandacht op de andere hond vestigt, loop dan weg en beloon uw hond zodra hij weer aandacht voor u heeft. Probeer het daarna opnieuw.

Voor de volgende stap heeft u een hond nodig waar uw hond wel naar uitvalt. Zorg ervoor dat uw hond niet bij de andere hond in de buurt kan komen. Vraag aan de andere eigenaar of hij wil proberen om de aandacht van zijn hond vast te houden tijdens de oefeningen. Zo is het voor beide honden makkelijker om de oefeningen goed te doen.

Stap 5: Uitvallen naar andere honden U gaat nu stap 3 en 4 herhalen met de eigenaar van de hond waarnaar uw hond uitvalt.

Stap 6: Uitvallen naar andere honden  Oefen voorgaande stappen nu ook met vreemde honden op straat. Zorg ervoor dat u geen loslopende honden treft en dat uw hond niet in aanraking kan komen met een andere hond. Houd de afstand tussen uw hond en de anderen honden veilig, zodat uw hond niet per ongeluk een vervelende ervaring opdoet.

Stap 7: Uitvallen naar andere honden   Herhaal de oefeningen uit stap 1 en 2 regelmatig, zelfs als het al een tijd goed gaat. Beloon uw hond voor goed gedrag naar andere honden en wanneer hij zijn aandacht op u gevestigd houdt. Bij regelmatig herhalen voorkomt u dat uw hond gemakkelijk terugvalt in zijn oude gedragspatroon.

Ik wens u veel succes met het afleren van het ongewenste gedrag van uw hond. Mocht u er toch niet uitkomen of heeft u nog vragen over uitvallen naar andere honden? U kunt te allen tijde contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder! Hondentrainingen Yvonne van der Meer