Therapiehond

Therapiehond wordt vaak ingezet in diverse situaties en heeft een positieve invloed op kinderen en mensen. Door een hond in te zetten zie je al gauw dat kinderen of mensen hun meer op hun gemak voelen en zorgen ook voor minder stress. Nu ook Dierondersteunde therapie  bij Hondentrainingen Yvonne van der Meer. Therapiehonden kunnen worden ingezet op scholen denken dan bijvoorbeeld aan kinderen die moeite hebben met lezen. De therapiehond wordt ingezet deze gaat in alle rust liggen naast het kind en het kind kan op deze manier voorlezen aan de hond. De voordelen zijn Wetenschappelijk bewezen en je ziet dat het kind enorm zijn best doet en met sprongen vooruit gaat in zijn leesontwikkeling. In Engels noemen ze deze vorm van therapie ook wel AAT / AAA. De AAT staat voor Animal Assisted Therapy en de AAA staat voor Animal Assisted Activties. In Amerika zijn deze projecten ontzettend groot daar zie je ook dat ze de therapiehonden gebruiken in bibliotheken, boekwinkels ze noemen dit ook weleens voorlees honden voor kinderen. In totaal hebben wij 9 honden die erkend zijn en ingezet kunnen worden als therapiehond.

Honden hebben vaak een positieve invloed op mensen. Ze laten je je veiliger voelen en zorgen voor minder stress. Daardoor kunnen ze mensen in verschillende situaties helpen. Een therapiehond, bijvoorbeeld, kan er voor zorgen dat mensen zich meer op hun gemak voelen tijdens een therapie, waardoor er sneller een resultaat is met de behandeling.

Onze therapiehonden even voorstellen:

therapiehond HarleyTherapiehond Harley

Onze lieve zwarte labrador van bijna 3 jaar oud. Hij is in september 2013 bij ons in huis gekomen als pup van 8 weken via het KNGF. Hij is in zijn eerste jaar met alles in aanraking gekomen om te leren voor blinde geleidenhond, hier is hij zeer geschikt voor gebleken. Helaas bleek bij onderzoek dat hij last heeft van lpc, een botje los bij zijn ellebogen. Hij kon dus niet verder de opleiding in.

Omdat hij zo zachtaardig en heel lief is, wilde ik toch wat met hem doen, vooral waarbij hij anderen kon helpen en therapiehond kwam ter sprake. Hiervoor is hij getest en geschikt bevonden.

Nu kan hij ingezet worden als bijvoorbeeld voorleeshond op scholen, maar ook bij autisten om hun autonomie te vergroten is hij zeer geschikt!

Samen met hem is een ideale combinatie voor mij ook omdat ik 15 jaar ervaring heb als Z- verpleegkundige in het werken met clienten met autisme en aanverwante beperkingen.

Het effect van een hond is vaak zeer positief op deze mensen met veel mogelijkheden.

Samen kunnen we de mogelijkheden bespreken wat het beste is voor uw kind of client, Harley en ik hebben er zin in!

therapiehond skipTherapiehond Skip, een bordercollie van 11 jr.

Toen ik vier was ben ik bij mijn huidige baasje gekomen omdat mijn eerste baasje niet meer voor mij kon zorgen.

Van het begin af aan was het dik aan tussen ons. Samen hebben we heel veel leuke dingen gedaan.

Behendigheid op een veld, treibball, behendigheid in de zaal, doggydance, cirkeltraining en hondenmassage. Allemaal bij Yvonne op de hondenschool.

Ook heb ik bij hydrohond in Schoorl een paar maanden gezwommen, erg goed voor lijf en leden.

Tevens ben ik geschikt bevonden om als therapiehond in zorginstellingen en scholen mijn steentje bij te dragen.

Je ziet ik ben nog zeer actief en vindt alles leuk en hoop nog een paar jaar van mijn heerlijke hondenleven te kunnen genieten.

Poot van Skip.

Therapiehond Amber

therapiehond amberBrave border collie Amber heeft samen met haar eigenaar Ad haar therapiehond certificaat behaald!

Om therapiehond te worden moet een hond aan nogal wat criteria voldoen. Een therapiehond moet sociaal zijn, goed opgevoed, mag niet opspringen of trekken aan de lijn, als hij schrikt moet hij goed herstellen, hij moet beheerst gedrag laten zien en bovenal moet een therapiehond het enorm leuk vinden om te werken met mensen en/of kinderen. Dit alles wordt getoetst middels een gedragstest voor de hond. Deze test bestaat uit twee delen; een deel zonder en een deel met eigenaar. Alleen honden met een zeer goed herstelvermogen, die er plezier in hebben, stressbestendig zijn en die gewenst gedrag laten zien kunnen voor de test slagen.

Bovendien wordt de eigenaar opgeleid, omdat de eigenaar in staat moet zijn om de hond goed te sturen, om de hond in lastige situaties te helpen en om de signalen van de hond goed te herkennen.

Therapiehond Amber vindt niets leuker dan mensen en kinderen helpen. Therapiehond Amber is inzetbaar op basisscholen (zowel regulier als speciaal basisonderwijs), zorginstellingen, psychiatrie, logopedie, fysiotherapie, etc. Haar eigenaar Ad vindt het werken met kinderen in het onderwijs of het werken met mensen met een verstandelijke beperking het leukst. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ad Hinten ( Faunaland Skagerhof), tel. 023-5616513, skagerhof@faunaland.net

Therapiehond Fiona

20160601_083624Hoi Yvonne je kent mij natuurlijk al. Die leuke lieve stoere sociale actieve waakzame strijdlustige en intelligente cane corso. Bij jouw op school doe ik het gewoon erg leuk. Vindt het ook fijn om met mijn baasje  Sophia naar je toe te gaan. Van mijn baasje mag ik je altijd even knuffelen en dat doe ik met veel enthousiasme en het liefste als je het lekker niet doorhebt. Mijn baasje en ik houden wel van grapjes.

Yvonne eigenlijk ben ik heel trots op mijzelf. Ik ben nog maar acht maanden oud en heb mijn certificaat voor therapiehond al gehaald. Ze gingen mij en andere honden testen. pffffffff woef woef. De gedragsdeskundigen deden wel een beetje gek, want ze gingen mij namelijk proberen in de stress te krijgen. Nou dat is hun mooi niet gelukt ha ha. Eigenlijk snap ik er allemaal niks van. Mijn baasje zegt als ik later groot ben, dan mag ik andere mensen of kinderen helpen. Ik zie het wel ik ga nu gewoon lekker spelen tot ik groot ben.

Groetjes en high five

Fiona

Therapiehond Falkor!

Therapiehond FalkorHet is een lieve, zachtaardige flatcoated retriever die geboren is op 29 juni 2014.Falkor luistert goed, niet alleen naar zijn baasje maar ook naar anderen wanneer die hem de juiste commando’s geven, zoals; zit, af en pootje geven. En wanneer je zijn speeltje weggooit komt hij het weer blij bij je terugbrengen. En hoopt natuurlijk dat je het nog een keer weggooit!

Falkor heeft een gedragstest gehad bij de Sophia-vereeniging. Hieruit bleek dat Falkor betrouwbaar is, aandacht fijn vindt en ervan geniet om geaaid en geborsteld te worden. Hij mag nu mee als ‘hond in de klas’ tijdens het Sophiasnuffelcollege. Dit is een lesprogramma waarin aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar in 3 bijeenkomsten wordt geleerd om op een goede, veilige en leuke manier met honden om te gaan.

Kortom; als je om wat voor reden bang bent voor honden en langzaam (weer) vertrouwen wilt krijgen dan is dit een hele geschikte hond daarvoor.

Met vriendelijke groet,

Eveline en Falkor

06-22016306