top of page
hondentrainingen.nl-logo-full-colour-rgb-900px-w-72ppi.png

Verlatingsangst bij honden

Bijgewerkt op: 6 mei

Wat u kunt doen als uw hond het niet prettig vindt om alleen thuis te zijn 

Hondje kijkt achter gordijn naar buiten
Omgaan met verlatingsangst bij honden

De term ‘verlatingsangst’ beschrijft het ongemak dat een hond kan voelen als hij alleen wordt gelaten door zijn eigenaar. Sommige dieren vertonen de eerste tekenen van deze angst zodra hun verzorger zich klaarmaakt om het huis te verlaten (een jas aantrekken, een tas pakken). De aandoening is stressvol voor zowel het dier als de eigenaar. 


Het is niet ongebruikelijk dat getroffen honden schade aanrichten aan het huis, plassen of hun behoefte doen in kamers, zeuren, blaffen of huilen - allemaal gedragingen die uitdrukken hoe verdrietig ze zich voelen als ze alleen worden gelaten. Dit kan leiden tot spanningen met buren of verhuurders en in extreme gevallen zelfs tot gevolg hebben dat een hondeneigenaar zijn huisdier afstaat. Met de juiste socialisatie en goede hondentraining kan verlatingsangst echter worden voorkomen of verlicht. 


Meer informatie over verlatingsangst bij honden:


Wat veroorzaakt verlatingsangst bij honden?


De redenen hiervoor zijn divers: 


  • Te veel of te intense aandacht van de eigenaar van het huisdier (vooral vaak voorkomend als het dier ziek is).

  • Slechte onafhankelijkheidstraining als de hond op jonge leeftijd niet gewend was om alleen te zijn.

  • Traumatische ervaringen in tijden van alleen zijn, bijvoorbeeld wanneer de hond harde geluiden hoort die hij bedreigend vindt.

  • Abrupt alleen zijn: een hond die gewend is het grootste deel van zijn tijd met zijn menselijke metgezel door te brengen, is plotseling alleen.

  • Verlatingsangst kan ook worden veroorzaakt wanneer gezinsstructuren veranderen. Als de verzorger er bijvoorbeeld plotseling niet meer is, stopt het thuis werken en komt de hond in een vreemde omgeving terecht. 

  • Als het dier in het verleden in de steek is gelaten of nooit heeft geleerd alleen te zijn, kan er ook verlatingsangst ontstaan. De mate waarin een hond last heeft van verlatingsangst hangt deels af van hoe gehecht hij is aan de afwezige persoon. 


Wat zijn tekenen van verlatingsangst bij honden? 


Vernielen of slopen

Uw hond beschadigt spullen in huis. De schade kan veroorzaakt worden door zijn ontsnappingspogingen, b.v. door krassen en bijt sporen op deuren en deurkozijnen of raamkozijnen. Als uw hond alleen in de auto zit, kunnen de raamrubbers worden stuk gebeten of kunnen de deuren worden bekrast. 


Geluid

Uw hond huilt, jankt of blaft als hij alleen wordt gelaten. 


Fysieke tekenen bij verlatingsangst hond

Uw hond trilt, kwijlt of braakt.


Achter na lopen - volgen

Uw hond heeft de neiging u voortdurend te volgen, waardoor hij niet voldoende rust krijgt. 


Uitbundig welkom

Je hond wordt gek als je thuiskomt.  


Rusteloosheid

Je hond rent heen en weer en kan maar niet kalmeren.


Vervuiling

Uw hond plast en poept ongecontroleerd in de woning.


Coprofagie

Uw hond poept in de hele woning en eet het geheel of een deel ervan op als hij alleen moet zijn. 


Preventieve maatregelen verlatingsangst bij honden


Controleer voordat u actie onderneemt of uw hond bovenstaande symptomen daadwerkelijk alleen vertoont als u weg bent. Sommige symptomen kunnen andere onderliggende oorzaken hebben: vervuiling door medische problemen, gehuil door sirenes, blaffen uit verveling, vernielingen omdat dit typisch is voor zeer jonge puppy's, ... 


Als u reden heeft om aan te nemen dat uw hond aan verlatingsangst lijdt, zijn er een paar dingen die u kunt doen om hem te helpen. 


Als uw hond nog jong is, laat hem er dan geleidelijk aan wennen om alleen te zijn – in eerste instantie voor een korte tijd – en bied hem elke keer een positieve ervaring aan die hij kan associëren met het weg zijn van u. Ongeacht of uw hond een puppy of een volwassene is, hij mag zich op geen enkel moment tijdens de training ongemakkelijk of angstig voelen. 


  • Bepaal voor welk gedrag u uw hond wilt belonen (bijvoorbeeld wanneer hij niet langer opgewonden of hyper is, of u niet meer voortdurend volgt). Zorg ervoor dat uw hond ontspannen blijft. 

  • Zorg voor een routine zodat uw hond weet wanneer hij aandacht van u kan verwachten (maaltijden, speeltijd, trainen, samen ontspannen, enz.) en wanneer hij zichzelf moet vermaken of een dutje moet doen. 

  • Zorg voor veilige plekken waar uw hond naartoe kan als u weg bent. 

  • Verlaat zo nu en dan de kamer/appartement; aanvankelijk slechts voor een kort moment (ook al is het maar voor een paar seconden). Afhankelijk van het gedrag van uw hond (hij is ontspannen als u terugkomt), kunt u de afwezigheidsduur verlengen. Kom altijd terug voordat de hond onrustig wordt. 

  • Associeer het alleen zijn met iets positiefs, zoals lekkers. Geef uw hond wat voordat u de kamer verlaat (belangrijk: trek de lekkernijen af ​​van het dagrantsoen).  

  • Zorg ervoor dat uw hond mentaal en fysiek wordt uitgedaagd. Een ‘uitgeputte’ viervoeter zal eerder kalmeren en ontspannen.  

  • Maak uw hond ongevoelig voor waargenomen bedreigingen, zoals harde geluiden (donder, vuurwerk , sirenes, enz.). Honden die er niet van houden om alleen te zijn, zullen zich nog meer gestrest voelen als ze door geluiden in paniek raken. 

Zorg er ook voor dat u niet te veel of te duidelijke signalen geeft dat u het appartement gaat verlaten. Neem geen afscheid van uw hond, pak rustig alles wat u mee wilt nemen, trek zonder haast uw jas aan en verlaat de woning. Hoe minder uw hond op de hoogte is van uw voorbereidingen, hoe beter het is.  


veel hondjes op een rij
verlatingsangst bij honden

Behandeling verlatingsangst bij honden


Afhankelijk van de ernst van de verlatingsangst van uw hond zijn de hierboven beschreven maatregelen mogelijk niet voldoende. In sommige gevallen kan het nodig zijn een deskundige te raadplegen, b.v. een honden gedragstherapeut


Verlatingsangst bij honden begrijpen


Subtiele symptomen van verlatingsangst blijven vaak onopgemerkt of worden afgedaan als slecht hondengedrag.


Uit een onderzoek bleek zelfs dat 72,5% van de onderzochte honden tekenen van angstig gedrag vertoonde, waarvan ongeveer 5% last had van verlatingsangst.


Terwijl sommige honden vanaf de eerste dag nerveus zijn, leren andere honden dit gedrag na verloop van tijd aan. Verlatingsangst bij honden kan worden uitgelokt door veranderingen in de normale routine, zoals een verhuizing, een nieuwe baby en zelfs een nieuw werkschema.


Verlatingsangst wordt beschouwd als een psychische aandoening en wordt gedefinieerd als "bang zijn om gescheiden te worden van een bepaalde persoon, personen of zelfs een huisdier". Voor een hond betekent dit dat hij bang is om van zijn eigenaar gescheiden te worden en zal reageren als dat gebeurt.


Honden die verlatingsangst ontwikkelen, kunnen angstig gedrag gaan vertonen. De hond begint vaak al enkele minuten nadat je hem alleen hebt gelaten in paniek te raken. Velen beginnen te janken, te janken of overmatig te blaffen. De hond kan ijsberen, kauwen, hijgen, kwijlen. Het is ook niet alleen wanneer ze alleen thuis zijn. Onbehandelde verlatingsangst maakt je hond vaak extreem aanhankelijk. Ze kunnen je door het huis volgen, naar het toilet gaan of zelfs gewoon angstig worden als een andere persoon te veel van je aandacht opeist.


zwart wit hond met staande oren die blij kijkt
verlatingsangst bij honden


Hier zijn een paar dingen die verlatingsangst bij je pup kunnen uitlokken:


1. Externe veranderingen


Ben je onlangs verhuisd? Of uit de vertrouwde omgeving verhuisd? Bent u de tweede eigenaar van uw hond? Heb je hem geadopteerd uit een asiel? Net zoals deze gebeurtenissen een mens tot een angstaanval kunnen aanzetten, kunnen ze dat ook bij uw pup hebben gedaan.Honden ontwikkelen verlatingsangst wanneer ze zich onzeker voelen door verandering. Grote veranderingen in de omgeving zijn zowel eng als verwarrend voor je hond, dus het is belangrijk om hem te helpen wennen aan zijn nieuwe omgeving.


2. Nieuwe gezinsleden


Als het destructieve gedrag van uw hond toevallig samenvalt met de komst van een nieuw gezinslid, dan kan dit heel goed de oorzaak zijn van de stress van uw hond. Nieuwe baby's zijn vooral een uitdaging voor honden omdat er niet alleen een nieuwe persoon is, maar die persoon neemt ook al uw tijd in beslag.

Nieuwe huisgenoten en huisdieren kunnen ook een soortgelijk effect hebben. In deze situaties is het mogelijk dat de destructieve gewoonten van uw hond niet geïsoleerd zijn wanneer hij alleen thuis is, maar kunnen leiden tot frustrerend of zelfs agressief gedrag wanneer u vlak naast hem zit.


3. Veranderingen in het schema


Honden gedijen goed op routine, dus als je schema drastisch verandert, zoals teruggaan naar kantoor na een jaar thuiswerken, dan kan je hond hier niet blij mee zijn en tekenen van verlatingsangst gaan vertonen. Grote veranderingen zoals thuis zijn op andere uren van de dag of het verstoren van hun normale activiteiten zoals wandelingen of maaltijden leiden er vaak toe dat je hond zich gaat gedragen om aandacht te krijgen. Velen zullen zich overgeven aan destructief gedrag.


4. Verdriet


Een andere reden waarom je hond gestrest kan zijn, is wanneer hij een persoon of soortgenoot verliest. Honden voelen verdriet, net als wij, en ze weten wanneer ze een vertrouwde aanwezigheid in hun huis moeten missen. De hond kan vaak niet begrijpen waar de persoon of het huisdier is gebleven. Elk plotseling emotioneel verlies kan ertoe leiden dat een hond verlatingsangst begint te ontwikkelen. Het kan een sterfgeval in de familie zijn (van een ander dier) of een kind of broer of zus die voor de studie verhuist. Hoe dan ook, deze grote verandering kan verlatingsangst opwekken bij uw trouwe en liefdevolle hond.

Elke plotselinge afwezigheid is moeilijk voor een pup om mee om te gaan en kan snel tot problemen leiden.


5. Ziekte


Honden die herstellende zijn van een ernstige ziekte, verwonding of aandoening komen er waarschijnlijk angstiger uit dan ze erin gingen. We kunnen ze de pijn, het ongemak, de bezoeken aan de dierenarts, de operaties en de veranderingen in hun levensstijl niet uitleggen, dus het komt vaak voor dat huisdieren zich extra behoeftig voelen tijdens of na de herstelperiode.


Elke ernstige aandoening of medisch probleem kan snel leiden tot tekenen van verlatingsangst. Veel honden met een urineweginfectie die voorheen volledig zindelijk waren, kunnen zich in huis gaan elimineren als gevolg van de ziekte, maar ook omdat ze verlatingsangst beginnen te ervaren.


Als ze weer helemaal gezond zijn, passen sommige honden zich geleidelijk uit zichzelf aan, maar slechte gewoontes en gedragingen kunnen moeilijk af te leren zijn als je hond zich er eenmaal lang genoeg aan heeft aangepast. U zult uw hond moeten helpen met de veranderingen om te gaan en opnieuw zindelijk te worden.


Symptomen van verlatingsangst bij honden



hondjes die een bank vernield hebben
Verlatingsangst bij honden - gevolg kan zijn

Hier zijn enkele veelvoorkomende angstsymptomen voor honden;


1. Plassen en poepen

Plast of poept je hond in huis, maar alleen als je weggaat? Dan hebben ze misschien verlatingsangst. Als je hond ook plast of poept als je thuis bent, dan moeten ze waarschijnlijk gewoon zindelijk worden gemaakt.


2. Blaffen als je weg bent

Wanneer honden alleen gelaten worden, kan verlatingsangst ertoe leiden dat ze de hele tijd dat ze alleen zijn gaan blaffen, janken of huilen. Als je gebeld wordt door buren of merkt dat je hond lawaai lijkt te maken wanneer je uit het zicht bent, kan hij last hebben van verlatingsangst.


3. Kauwen en vernielen komt vaak voor

Voor sommige honden is de beste manier om met verlatingsangst om te gaan op alles kauwen waar ze in terechtkomen. Ze kunnen ook door het vuilnis gaan, tegen deuren en muren lopen, graven in het tapijt of buiten, en zichzelf zelfs (per ongeluk) verwonden door trappen op en af te schuifelen of op onveilige plekken te komen.


Je hebt misschien horrorverhalen gehoord over honden die gaten kauwen door gipsplaten of de plint van de muur scheuren in een poging te ontsnappen aan opsluiting.

Dit brengt het risico met zich mee dat je hond iets binnenkrijgt dat mogelijk giftig of schadelijk is en is een serieuze veiligheidsaanwijzing dat er een probleem is en dat het dier onder extreme stress staat. Het gedrag kan zo extreem zijn dat het huisdier last krijgt van gebroken tanden.


4. ijsberen

Hoewel je het ijsberen thuis misschien niet opmerkt als je een hondencamera hebt of lijnen op je tapijt ziet, is dit ook een teken van verlatingsangst. Je hond kan heen en weer lopen, consequent in een cirkel lopen of steeds opnieuw in een patroon lopen. Als de hond doorgaat, kan hij op de vloer gaan graven of blaffen.


Omgaan met verlatingsangst bij honden


Elke hond is anders, dus er is geen pasklare oplossing voor verlatingsangst. De onderstaande tips kunnen echter wel helpen om hun angst om van jou gescheiden te worden te verlichten.

Het behandelen van verlatingsangst kost tijd, geduld en een beetje vallen en opstaan, dus verwacht geen snelle oplossing. Wees voorbereid op fouten en wees zo consequent en ondersteunend mogelijk tijdens dit proces. Met de tijd kunt u het vertrouwen van uw hond opbouwen, gezonde en veilige routines aanleren en het destructieve gedrag voorgoed stoppen.


Zorg voor een voorspelbare routine


Als uw hond angstig gedrag vertoont, kalmeer hem dan door een dagelijkse routine te volgen. Deze routine moet bestaan uit bewegingstijd, etenstijd, trainingstijd, tijd buiten (of tijd om op het potje te gaan), en alle andere tijd die uw hond nodig heeft.

Deze routine moet elke dag op hetzelfde tijdstip gebeuren. Dan, tijdens de tijden dat je wordt verondersteld om weg te gaan, probeer om die tijd te hebben voor een dutje of alleen speeltijd. Probeer veranderingen in de routine vooruit te plannen, zodat je de veranderingen met je hond kunt oefenen voordat het erop aankomt. Honden die lijden aan angst functioneren het beste met een strikte routine.


Voldoe aan de behoeften van uw hond


Krijgt uw hond genoeg beweging, mentale stimulatie en aandacht? Gaat hij voldoende naar buiten om naar het toilet te gaan? Is hij voldoende getraind? Door (consequent) aan de behoeften van uw hond te voldoen, zal hij eerder tot rust komen en ontspannen wanneer u hem niet uw volledige aandacht kunt geven.

In afwachting van schema wijziging kunt u beginnen met het aanpassen van activiteiten aan de behoeften van uw hond en ervoor zorgen dat hij krijgt wat hij nodig heeft, ongeacht uw drukke schema.


Geef hem zijn eigen ruimte


Uw hond moet zijn eigen bed, bench, hok, kamer of mat hebben om te slapen, te ontspannen en met zijn speelgoed te spelen. Zorg voor speelgoed zoals een puzzelspeeltje om de hersenen van uw hond aan het werk te zetten en zijn gedachten van het alleen zijn af te houden. Speelgoed maakt een hond vaak voor korte periodes gelukkig.


Natuurlijk gebruik je dit ook tijdens de training (wanneer je hem vertelt dat hij moet blijven of naar zijn plaats moet gaan). Maar het belangrijkste is dat uw hond dit na verloop van tijd als zijn eigen speciale plek gaat beschouwen, zodat hij zich op zijn gemak voelt als hij daar ligt.


Versterken met traktaties


Wanneer een hond wordt getraind om commando's als zit en blijf op te volgen, wordt dat waarschijnlijk geleerd met traktaties. U kunt hetzelfde doen om uw hond te helpen geen verlatingsangst te hebben.

Als uw hond jankt, graaft of zelfs blaft, moet u dit gedrag niet versterken met een traktatie. Versterk in plaats daarvan gedrag zoals zich rustig gedragen, ontspannen zijn en onafhankelijkheid tonen. Je kunt dit doen door hem het commando "blijf" te leren en dit een paar minuten uit te breiden voordat je hem een traktatie geeft. U kunt uw hond ook leren naar zijn bench, bed of mat te gaan en hem te belonen als hij zit en op zijn plaats blijft.

Denk eraan, negeer de angstige hond niet. Maar leer hem dat je goed gedrag beloont, zoals ontspannen en in hun ruimte zijn. Een voedselbeloning is een geweldige manier om de aandacht van je hond af te leiden van het alleen zijn voor zeer korte perioden.


Niet straffen


Wat je ook doet, schreeuw nooit tegen je hond, scheld hem niet uit en straf hem niet omdat hij verlatingsangst heeft. Ze zijn niet opzettelijk ongehoorzaam. De destructieve handelingen van de hond zijn een teken van zijn buitensporige gehechtheid en behoefte aan fysiek contact met jou. Alleen door het probleem te begrijpen en positieve bekrachtiging te geven, kunnen ouders het probleem overwinnen.

Dit is een normale reactie op stress of verdriet. Door te straffen in plaats van te trainen en te helpen, kun je het probleem erger maken.


Medicatie proberen


Als je hond last heeft van extreme verlatingsangst, kan het zijn dat je met training en routine niet verder komt. Natuurlijk moet je overleggen met een dierenarts of een honden gedragstherapeut, maar medicatie kan helpen.


In ernstige gevallen van verlatingsangst kan anti-angstmedicatie je hond helpen om te gaan met tijden van afzondering zonder paniekaanvallen of destructief gedrag.

Dit is meestal een laatste redmiddel voor honden die zichzelf in gevaar brengen door hun destructieve gedrag. Als je hond medicijnen gebruikt, laat dit dan weten aan je dierenarts, zodat hij of zij een behandelplan kan opstellen.


Thuisremedies voor verlatingsangst bij honden


In de meeste gevallen van verlatingsangst zijn routine, training en de juiste natuurlijke supplementen precies wat je nodig hebt om je hond kalm en ontspannen te houden. Natuurlijke huismiddeltjes voor verlatingsangst bij honden zijn vaak mild, maar uiterst veilig om te proberen. In zeldzame gevallen kunnen ze zelfs werken.


Hier zijn enkele huismiddeltjes die je kunt proberen voor de verlatingsangst van je hond.


1. Training


Een vermoeide hond is minder snel destructief. Maak voordat je weggaat een lange wandeling met je hond, of speel 30 minuten tot een uur met je hond.

Richt je op het kwijtraken van al hun energie en zorg ervoor dat je aandachtig bent. Dit zal ze niet alleen afmatten, maar ze ook in staat stellen om die kwaliteit, één-op-één tijd met jou te hebben waar ze naar hunkeren.

Het vormen van een hechte band met je hond is een geweldige manier om verlatingsangst te behandelen en het gedrag van de hond op een positieve manier te veranderen.


2. Behandelingen


Het gebruik van een puzzelspeeltje zoals een Kong met een traktatie in het midden kan je hond 15 tot 45 minuten bezighouden, wat de perfecte hoeveelheid tijd is om je klaar te maken en je huis te verlaten voordat ze het merken.


3. Kauwen


Natuurlijke kluiven zijn een andere geweldige optie om uw hond bezig te houden. Bully sticks, rauwe botten en pezen zijn geweldig voor honden die gemotiveerd zijn om te kauwen.

Houd er rekening mee dat niet alle honden zonder toezicht met een kauwbot moeten worden achtergelaten. Als u zich niet op uw gemak voelt bij de manier waarop uw hond kauwt, houd het dan bij stevig hondenspeelgoed dat niet kan worden opgegeten.


4. CBD


CBD wordt door sommige mensen nog steeds als controversieel beschouwd, maar er zijn heel wat veelbelovende onderzoeken die de voordelen van het gebruik van CBD hebben aangetoond. Een van die voordelen is het verminderen van angst en het helpen kalmeren, waardoor ze kunnen voorkomen dat ze de spullen in je huis vernielen of, erger nog, zichzelf pijn doen. Na behandeling vertoont een hond een kalmere houding.


5. Kalmerende oplossingen


Natuurlijke kalmerende oplossingen zoals hennep zaadolie kunnen een goed alternatief zijn als je nog niet zeker bent van CBD-producten. Kalmerende ingrediënten zoals kamille en L-theanine worden gemengd met voedzame hennep zaadolie om het immuunsysteem van je hond te stimuleren en stress te verlichten.



hondje met speeltjes
Verlatingsangst hond geef hem een kong


Help je hond verlatingsangst overwinnen


Verlatingsangst bij honden komt vaker voor dan je denkt. Maar u kunt uw hond helpen zijn angst te verminderen en betere routines en gewoonten op te bouwen. Uw hond houdt van u, en verlatingsangst is daar een extreem voorbeeld van. Maar met geduld, oefening en consistentie zullen jullie allebei gelukkiger en gezonder zijn.


Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen als je merkt dat de angst van je hond hardnekkig is of als je het gevoel hebt dat je hond zichzelf dreigt te verwonden met zijn destructieve gedrag.


Uw dierenarts of een gecertificeerde gedragstherapeut kan u helpen bepalen of medicatie nodig is, en een hondentrainer kan u leren hoe u effectieve systemen en oplossingen kunt implementeren voor de extreme kleverigheid van uw hond.


Een honden gedragstherapeut begrijpt hoe een hond leert en kan indien nodig zelfs medicatie voorschrijven. Ernstigere gevallen van verlatingsangst vereisen meestal een complex behandelplan.



FAQ - Vaak gestelde vragen


Waarom volgt mijn hond me overal?

Je hond volgt je omdat hij aandacht nodig heeft of omdat je hem in het verleden hebt beloond voor het volgen van jou. U kunt dit voorkomen met een goede training en door de bovenstaande tips over het voorkomen van verlatingsangst op te volgen.


Hoe lang kun je een puppy alleen laten?

Omdat je een puppy elke twee tot drie uur moet voeren en uitlaten, kun je hem beter niet langer alleen laten. Als je van plan bent om de hele dag weg te zijn voor je werk of lange reizen of vakanties wilt maken, is een puppy misschien niet de beste optie voor jou.


Hoe lang kun je een hond thuis laten?

In tegenstelling tot puppy's kunnen volwassen honden iets langer alleen thuis blijven. De algemene vuistregel is ongeveer vier tot zes uur alleen, maar de meeste honden leren na verloop van tijd zich aan te passen aan uw routine.


Kan ik een hond trainen om niet aanhankelijk te zijn?

Voor het grootste deel wel. Door samen te werken met een gedragsspecialist of te investeren in training, kunt u uw hond helpen verlatingsangst te voorkomen met gedragsmodificatie.


Hebben reuen meer last van verlatingsangst dan teven?

Zowel reuen als teven kunnen last hebben van verlatingsangst, maar individueel temperament en levenservaringen spelen een belangrijkere rol dan geslacht.



gekleurd hondje
Verlatingsangst bij honden - Hondentrainingen

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page