Australian Labradoodle

Het gezicht van de teddybeer en de pluizige vacht met grote, ronde ogen zullen uw hart vastgrijpen wanneer u deze doodle voor het eerst ziet.

De Australian Labradoodle is ontstaan door Rutland Manor labradoodles en Tegan Park labradoodles in de jaren 80 zijn zij een serieus fokprogramma gestart om hulpbehoevende mensen die ook allergisch waren toch als geleidehond te kunnen aanbieden. Ze begonnen met het kruisen van een labrador en een poedel omdat een poedel een niet verharende hond is. Deze mix noemen ze een F1 en heet Labradoodle ofwel kruising maar is nog geen anti allergeen hond en ook geen AUSTRALIAN LABRADOODLE.

Karakter en uiterlijk

Karakter

De Australian Labradoodle heeft een vriendelijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt, energiek en dol op kinderen. Hij heeft de “ will to please “ van de Labrador en de intelligentie van de Poedel. Ze verharen niet en zijn geurloos. Ze zijn eenvoudig te trainen. En het is een fantastische familiehond.

De originele Australische Labradoodle

De genetische samenstelling van de Australische Labradoodle is anders dan dat van de “multi-gen” doordat er diverse andere rassen doorheen gemixt zitten (tenminste 6 andere rassen door Tegan Park alleen al). Een Australische Labradoodle heeft dus als extra een behoorlijk percentage genen van deze toegevoegde rassen erbij. Het percentage poedel-genen is ook wat groter dan het percentage labrador genen, maar wel kleiner dan 50%. Natuurlijk is dit wel het ideaalbeeld voor het ras en kan dit per Australische Labradoodle enigszins afwijken.

Een Australian Labradoodle zijn anti allergeen, voelen zeer goed emoties aan, heel goed trainbaar, zijn gek op mensen en dieren, zeer intelligent, sociaal, energiek, vrolijk en kindvriendelijk karakter een geschikte familiehond met een hoge ” will to please ” dat betekent dat de hond graag voor u wilt werken. Ze worden ook veel ingezet als buddyhond, hulphond, therapiehond, troost hond kan ingezet worden bij rouwverwerking, (blinde) geleidehond, kinderen met ADHD, ze zijn ook uitermate geschikt voor mensen of kinderen met emotionele problemen of gedragsstoornissen.Daarnaast verharen deze honden niet omdat de haren van deze honden zo dicht op elkaar zitten, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers daarom staan ze ook bekend als allergie vriendelijk en niet astma opwekkend! Ze ruiken niet dus geurloos.

 In 1997 werd de allereerste Australian Labradoodle opgericht, bestaande uit een 6-rassenmix:

  • Poedel (standaard, miniatuur): zeer intelligent, behendig, vriendelijk, hypo allergeen.
  • Labrador retriever : populaire diensthond, goed voor gezinnen met kinderen, houdt van water.
  • Irish Water Spaniel: Grootste van de Spaniel rassen, werpt heel weinig, gemakkelijk te trainen en graag te behagen.
  • Curly Coat Retriever: kruising tussen een poedel en een retriever die op grote schaal wordt gebruikt als jacht- en therapiehond, als liefhebbend gedrag en graag actief is.
  • American Cocker Spaniel: Het kleinste ras van sportieve honden met een vriendelijke humeur; is niet verlegen en is gemakkelijk te trainen.
  • Engelse Cocker-spaniël: een middelgrote, sportieve hond die aanhankelijk is, maar soms koppig kan zijn.

Daarnaast wordt de Australian Labradoodle nog steeds als een kruising beschouwd .

Wat betekent nu een F1 labradoodle?

F1 is kort gezegd dat er 50 % genen in zit van een labrador als poedel en deze honden verharen dus nog wel

F1B  Een F1 verhaart dus nog wel en ze proberen dan deze F1 labradoodle terug te kruisen met een poedel. (Deze nakomelingen hebben dus 3 poedels als grootouders en hebben dan ook 3/4 van hun genen van de poedel

F2 Zijn eigenlijk twee F1’s bij elkaar (dus de labradoodle gekruist met poedel en labrador is F1 ) en als je deze bij elkaar kruist krijg je een F2

F3 Als je dan weer twee F2’s bij elkaar kruist krijg je dus een F3 dit noemen ze ook wel multi-generatie maar let op dit zijn nog steeds geen echt Australian Labradoodles want genetisch gezien zijn ze nog steeds identiek  aan een F1, en dragen ze ook nog steeds 50% genen van de labrador en poedel

(F1B x F2 of F1B x F1B of F1B x Multi- generatie Labradoodle of F2 x F2)

Verschillende maten Australian Labradoodle

Kleine maat ofwel Small weegt tussen de 7 en 13 kilo wordt ook wel mini labradoodle genoemd schofthoogte: 35 – 42 cm

Medium weegt tussen de 14 en 23 kilo schofthoogte: 43 – 52 cm

Large of standaard weegt tussen de 24 en 30 kilo, schofthoogte: 53 – 63 cm

Verschillende vacht soorten:

Wavy fleece

Curly wool

Curly fleece

Labradoodles kunnen een goede keuze zijn voor mensen met allergieën, maar stop niet al je eieren in één mandje. Er zijn 3 verschillende vachttypes verbonden aan dit ras:

  • Rechte vacht: ook bekend als de “haarvacht” deze werpt het meeste en wordt vermeden door fokkers.
  • Golvende vacht: ook bekend als de “fleece jas”, verwacht zijdeachtige golven en niet-tot-laag verlies.
  • Krullende vacht: dichte, dikke krullen die geen geur hebben en niet verbrijzelen.

De Labradoodle kan komen is een palet van prachtige kleuren, zoals goud, abrikoos, karamel, wit, zwart, rood, chocolade, blauw en partikleur.

Bent u op zoek naar een goed fokker van een Australian Labradoodle pup dan helpen wij u graag.

Wat is een schoolhond is de vraag van velen:

 
Bobby is een Australian Labradoodle en die trainen en begeleiden wij voor kinderen van de Pater Jan Smit School te Heerhugowaard.
Een schoolhond kan helpen met kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen. De kinderen kunnen dan aan Bobby voorlezen waarbij Bobby rustig op de grond blijft liggen.
De kinderen kunnen voorlezen zonder dat ze kritiek kunnen krijgen, het brengt heel veel rust en kinderen hebben ook echt het gevoel dat de hond naar hun luistert.. Dit werkt zo fantastisch en in de praktijk is ook gebleken dat kinderen veel opener worden door een hond en ook minder moeite hebben met lezen want wat is er nu niet leuker om aan een hond voor te lezen en daarna nog leuke dingen te mogen doen met de hond.
Ook kan Bobby ingezet worden als een kind bijvoorbeeld problemen thuis heeft en het moeilijk vind om zijn of haar gevoelens te uitten aan de juf of meester. Dan kan de juf of meester een rondje omdoen met Bobby zodat het kind zijn problemen makkelijker kan vertellen aan de hond.
Ook kinderen die hyperactief zijn of faalangst een hond kan hier heel goed bij helpen. De hond is als het ware een spiegel voor het kind en kan op zoveel manieren ingezet worden.
Ook kinderen die bang zijn voor honden of allergische reacties hebben daarbij kan de schoolhond ook super goed helpen. Bent u op zoek naar echte Australian Labradoodle dan helpen wij u graag wij werken alleen met erkende fokkers!
 
Daarnaast geven wij ook trainingen op de hondenschool voor kinderen die bang zijn voor honden en helpen hun over hun angst heen. Vraag naar de mogelijkheden: info@hondentrainingen.nl t.a.v. Yvonne
 
Een maatje, een kameraadje, onvoorwaardelijke liefde zonder oordelen.
 
Mochten er vragen zijn dan horen wij dit uiteraard graag en hoop dat jullie nu een beetje beter beeld hebben van wat een schoolhond voor kinderen kan betekenen. Liefs Doggy Fon