Hoe kun je jouw hond wat verkoeling geven?

Je hond heeft het wel eens warm. Behoorlijk warm. Bijvoorbeeld als je intensief met hem sport. Of als we een paar flink warme dagen hebben. Ook in stressvolle situaties zie je hem zweten en wilt daar natuurlijk iets aan doen. Uiteraard moet je geen ventilator op hem richten want dan wordt je hond verkouden, of nog erger, hij krijgt een luchtweginfectie. Maar wat kun je dan wel doen?

De werking van een koelmat
Een heel aantal mensen heeft het al in huis:een koelmat voor hun hond.Dit is niet zomaar een matras voor je hond. Hij bestaat uit twee lagen katoen met daartussen allemaal compartimenten die gevuld zijn met korrels die vocht opnemen. Deze mat moet je na aanschaf een tijdje in het water leggen. Hierdoor ontstaat een soort gelei die een verkoelende werking heeft. Deze behoudt zijn verkoelende werking gemiddeld voor drie tot vijf dagen. Hierna moet je de mat een aantal minuten in het water laten weken en uitlekken en is de mat weer een aantal dagen bruikbaar.

Alternatief: een koelhalsband
Sommige honden hebben het niet zo op een koelmat. Ze hebben hun eigen plekjes al lang gevonden en hoeven (of willen) niet ineens op een anderhondenmatras liggen. Ze weten immers niet dat deze lekker koel is. Onder andere voor hen is er een koelhalsband uitgevonden. Die werkt als volgt: Leg de koelhalsband in koud water, laat hem zo veel mogelijk koud water opnemen en doe de halsband om de nek van je hond. Hij zal nu, afhankelijk van hoe warm het buiten is, meerdere uren verkoelend zijn voor je hond.

Welke moet ik nu kiezen?
Voor beide producten zijn voor en tegens. Zo is een mat duurder dan een halsband. Ook is een koelmat natuurlijk niet praktisch als je bijvoorbeeld gaat sporten. Dan biedt de koelhalsband juist weer uitkomst. Daar staat tegenover dat een koelmat voor je hond veel meer verkoeling geeft dan een verkoelende hondenhalsband. Uiteindelijk zal je als baasje zelf moeten beslissen wat de beste optie is voor jouw hond. Om een goed beeld te krijgen van wat er zoal te koop is kun je natuurlijk terecht bij een dierenspeciaalzaak of een vergelijkingssite zoals Tinki.nl.