Barsoi

 Barsoi reu Hlatko aus dem Zarenreich. * 03-04-2002 – † 29-10-2013 Barsoi

Barsoi behoort tot de Rasgroep “Windhonden”.

Barzoi. Is een typische, tot 85 cm schofthoogte, grote windhond. Grotere exemplaren (tot 95 cm schofthoogte) bestaan, maar zijn uitzondering. Voor conformiteit aan de rasstandaard is het van cruciaal belang dat het typische ras algemene beeld blijft. Het haar op de ribben, op de voor- en de achterhand en op de flanken moet lang en zeer fijn van structuur zijn.
HAAR: zacht en soepel, golvend of vormende korte krullen, maar niet kleine krullen of kroeshaar. Op het hoofd, oren en ledematen de vacht satijn (zijdeachtig maar zwaarder), is kort, dicht bij het lichaam. Op het lichaam, het haar is erg lang en golvend en in het scapulier regio en op de romp vormt fijnere krullen. Op de ribben en dijen is het haar korter. Het haar dat de veren, de “broek” en de bevedering van de staart vormt is langer. Het haar op de nek is overvloedig en dicht.
KLEUR: combinatie van alle kleuren, maar nooit met blauw, bruin (chocolade kleur) en elke gradatie van kleuren. Alle kleuren kunnen vaste of bonte veren, “broek” en de bevedering van de staart zijn aanzienlijk meer helder dan de basiskleur.  Een zwart masker is typisch in de overlappende zwarte kleuren. De grote ogen zo donker mogelijk, amandelvormig.

Geschiedenis

De naam komt van het Russische “Borsy”, ook wel Borzoi. Tot ongeveer 1850 was er geen uniforme type, geselecteerd voor de hedendaagse Borzoi fokkers uit ongeveer 10 verschillende shots. Tijdens de 14e en 15 eeuw werd de Barzoi door grootgrondbezitters in Rusland gebruikt om te jagen. Vossen, wolven en hazen werden tijdens diverse grote wedstrijden nagejaagd. Beroemd was het fokken van groothertog Nikolai Nikolajevitsj in Perchino. Tot 1914 was de Barzoi de “Nationale Hond” van de Russen. Ongeveer 150 jaar geleden, het Engels begon het ras passen hun ideeën. Eind 19de eeuw kwam hij naar Duitsland. De eerste greyhound racing clubs in Duitsland werden opgericht door Borzoi eigenaars. Prominent voorbeeld is het huidige bestuursorgaan DWZRV , de Duitse Greyhound.

De Russische Wolfshond, zoals de Barsoi ook wel wordt genoemd, is het toonbeeld van elegantie en schoonheid. Eeuwenlang gebruikten grootvorsten en tsaren hem voor de jacht op (jonge) wolven. Als die opgejaagd uit het bos de open vlakten oprenden, werden koppels Barsois van zoveel mogelijk dezelfde kleur ingezet. De honden grepen de wolf bij zijn oren, waarna de jager het werk verder afmaakte.

Karakter

De Russische Windhond is een aimabele en aanhankelijke gezelschapshond, die kalme sereniteit en waardigheid uitstraalt. Vreemde mensen en honden ontmoet hij meestal met pluche wantrouwen. Maar als de hond goed als pup werd gesocialiseerd toont hij zich later soeverein. Honden kunnen een sterk zelfbewustzijn op de leeftijd van drie tot vier jaar ontwikkelen, die ze dan tegenkomen andere honden. De Barzoi toont zoals de meeste windhonden een sterk jachtgedrag en  is zeer snel. Ze kunnen sterk reageren op een potentiële prooi of bewegende objecten.

De Barsoi is, zoals de meeste windhondrassen (vooral Greyhound , Whippet , Magyar Agar en Saluki ), het snelste landdier op aarde.

Voor meer informatie over de Barzoi verwijzen u graag naar de Nederlandse Barsoi Club.

Hondentrainingen Yvonne van der Meer